Bilförsäkringens delar

Bilförsäkringen är en intressant försäkringsprodukt som egentligen inte liknar någon annan. För det första kan sägas att denna försäkring är en blandning av en person- och en sakskadeförsäkring. Bilförsäkringen tar alltså sikte på ersättningar både för skada på person och på själva bilen. På så sätt är försäkringen i princip unik. De flesta andra försäkringar är antingen personskadeförsäkringar eller sakskadeförsäkringar.

För det andra är en del av bilförsäkringen faktiskt obligatorisk. Hemförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, med mera, är inte obligatoriska. Du väljer själv om du vill teckna dessa (även om det självklart är rekommenderat). Alla bilar i allmän trafik måste dock vara trafikförsäkrade. Om man inte tecknar någon trafikförsäkring kommer organisationen Trafikskadeföreningen att gå in och se till att bilen ändå blir försäkrad, mot en avgift.

Trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring

Trafikförsäkringen ger ersättning vid personskada och sakskada som uppkommer i trafik. Grundregeln är att, om det handlar om en olycka, ersättningen betalas ur det vållande fordonets trafikförsäkring. Halvförsäkringen ger ett utökat försäkringsskydd vad gäller exempelvis skada på grund av stöld eller brand. Helförsäkringen omfattar allt inom trafikförsäkringen och halvförsäkringen, inklusive en försäkring för den egna bilens funktion. Med en helförsäkring får man helt enkelt ersättning även för skador på den egna bilen som man själv har orsakat.

Så här tecknar du en bilförsäkring

Så fort du har blivit ägare till en bil ska du teckna åtminstone en trafikförsäkring för bilen. Det gör du enkelt genom att kontakta ett försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar. Du skickar då in några grundläggande uppgifter om dig själv och din bil. Så fort försäkringsbolaget har mottagit din förfrågan anses bilen vara försäkrad, även om du ännu inte har betalat försäkringspremien.

För trafikförsäkringens omfattning och kostnad råder inga större skillnader mellan olika försäkringsbolag. För halvförsäkringar och helförsäkringar kan det dock finnas ganska rejäla skillnader mellan olika försäkringsbolag. Särskilt kan det gälla priset. Du kan spara ganska många hundralappar per år på att noga jämföra priser och sedan välja det billigaste alternativet.